Du er her: Forside » behandling » Gastroskopi – information om kikkertundersøgelse

Gastroskopi – information om kikkertundersøgelse

Der er mange forskellige former for kikkertundersøgelser, som man hurtigt kan komme til at forveksle med hinanden. En form for kikkertundersøgelse er relateret til knæskader, hvor skaden kan være opstået i forbindelse med fysisk udfoldelse. En anden form for kikkertundersøgelse, er den, som dette indlæg vil behandle.

På en specialklinik i Charlottenlund – nord for København udføres til dagligt den kikkertundersøgelse, der går under navnet gastroskopi. Et gastroskop kan f.eks. indføres nasalt igennem næsen og klarlægge forskellige symptomer i hals, mave og tolvfingertarmen.

På specialklinikkens hjemmeside kan man læse udførlige guider til de forskellige kikkertundersøgelser, der også udføres oralt igennem munden.

Når man er inde til selve undersøgelsen vil man erfare, at det hele foregår med digital videoteknologi, så man kan følge med på en skærm. Da gastroskopiundersøgelsen er en rutinemæssig undersøgelse, så varer undersøgelse også sjældent over 5 min. Man skal faste op til undersøgelsen, hvor man ikke må indtage vand 4 timer før undersøgelse og føde 6 timer før. Ideen er, at gastroskopet føres ned til den tomme mave, der er faldet sammen. For at kunne se noget på skærmen pustes der derfor luft ned i mavesækken.

En anden form for kikkertundersøgelse, der også udføres på specialklinikken er koloskopi, der indføres i tyktarmen. Der er general enighed om, at koloskopi er den mest grundige tarmundersøgelse for at undersøge forskellige komplikationer som anal blødning, smerter i maven og vægttab mv.

Læs mere detaljeret inde på specialklinikkens hjemmeside.